top en menu Assen
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop

gebouw de Schulp, Assen
Terug

VISTA

door Ko van Zeeland

Januari 2007

Op woensdag 13 januari 2007 verzorgde Ko van Zeeland een lezing over de ins en outs van Microsoft nieuwste besturingssysteem: VISTA.

.

Windows Vista is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 30 januari 2007.
Verkrijgbaar zijn:

 • Windows Vista Home basic
  Windows Vista Home basic is betrouwbaarder, veiliger en gebruiksvriendelijker en bedoeld voor thuisgebruikers die hun pc voor alledaagse werkzaamheden gebruiken.
 • Windows Vista Home Premium
  Of u nu uw pc gebruikt voor het versturen van email, surfen op internet, home-entertainment of voor het bijhouden van uw huishoudboekje, met Windows Vista Home Premium heeft u daarvoor het juiste gereedschap in huis.
 • Windows Vista Business.
  Met Windows Vista Business kunt u de kosten van het beheer van uw pc’s terugdringen, de beveiliging verbeteren en stabielere verbindingen tot stand brengen. Deze versie is voor elk bedrijf van elke grootte geschikt.(Xp-Pro)
 • Windows Vista Ultimate.
  Wilt u de beste zakelijke functies, mobiliteit en home-entertainment dan is Windows Vista Ultimate de oplossing. Met de Ultimate versie hoeft u geen concessies te doen.
 • Windows Vista Enterprise.

Aparte licenties voor grote bedrijven. Met deze versie kunt u de IT-kosten terugdringen terwijl u extra beveiligingsniveaus voor uw gevoelige bedrijfsgegevens kunt maken.

.

Worden geleverd in doosjes met 2 dvd’d, 32 en 64 bits versies. Kunnen maar 1 maal geactiveerd worden. Er kan bij een upgrade van de 32 naar de 64 versie alsnog geactiveerd worden. Activeren vindt plaats via Internet. Wel is het mogelijk om dit per telefoon te doen. Dit is lastig omdat nu om de 60 dagen Vista geactiveerd moet worden.

.

Windows Vista bevat een aantal verbeteringen:

 • UAC (User Account Control)
  Gebruikersaccountbeheer beperkt de rechten van de gebruikers om inbreuk schadelijke programma’s te voorkomen. Wanneer er een beheerstaak wordt uitgevoerd moet u eerst toestemming geven of dit mag.
 • Windows Defender.
  Helpt u te beschermen tegen spyware en andere mogelijke ongewenste software.
 • Firewall.
  Windows Vista Firewall helpt u te beschermen tegen hackers, virussen en wormen die uw pc via het internet proberen te bereiken. Nu controle op inkomend en uitgaand verkeer.
 • Windows Update.

Is nu een zelfstandige applicatie en kan uw pc bijwerken met de meest recente beveiligingpatches. In Vista zijn de mogelijkheden van Windows Update uitgebreider vergeleken met de functies die in Windows Xp beschikbaar waren, waardoor het proces gemakkelijker verloopt en minder storend is.

 • Windows Vista Functies:
 • Service Hardening.
  - Ook Windows services hebben nu beperkte toegangsrechten
 • Nieuwe Beveiligingscentrum.
  - Windows Vista bevat een aantal nieuwe beveiligingsfuncties die als geheel zijn ontworpen om zowel Windows Vista-pc’s als uw ervaringen online veiliger te maken.
 • Internet Explorer 7
  - Met phishingfilter en achtergrond controle. Dagelijkse taken worden eenvoudiger met functies als bladeren via tabs, inline zoeken en afdrukken passend binnen het papierformaat. Windows Defender, anti spyware.
 • Ouderlijk Toezicht
  - Opgeven wat er wel en niet bekeken mag worden. Wanneer en hoelang de pc gebruikt mag worden. Welke games gespeeld mogen worden. Er kan een gedetailleerd activiteitenrapport worden gemaakt van wat er op de pc is gedaan.
 • Windows Back-up
  – Met Windows Vista is het eenvoudig om back-ups te maken van pc-instellingen, bestanden en applicaties wanneer en waar u wilt, waarbij u gebruik kunt maken van het gemak van automatische planning. Back-up biedt meer opties voor het opslaan van de back-upgegevens. U kunt ze opslaan op cd-rom, dvd-rom, een externe vaste schijf, een andere vaste schijf op uw pc of een andere pc of server in een netwerk.
 • Windows Easy Transfer
  – Overzetten van bestanden, ook van XP naar Vista
 • Sidebar & Gadgets.
  - Met Windows Sidebar hebt u snel toegang tot gadgets zoals diavoorstellingen, besturingselementen voor Windows Media Player of nieuwskoppen. U kiest de gadgets uit die u wilt zien in Windows sidebar. Gadgets zijn miniapplicaties die u op verschillende manieren kunt gebruiken. Windows Sidebar is een venster aan de zijkant van het Windows Vista-bureuablad waarin de gadgets zijn geordend en deze gemakkelijk toegankelijk zijn. Kunnen ook dingen opgezet worden die je in beeld wilt hebben. Klok, kalender, enz.
 • Aero.
  - Windows Vista Aero biedt spectaculaire visuele effecten zoals glasachtige interface-elementen waar u doorheen kunt kijken.

 • Flip en Flip in 3d.
  - Met Flip kunt u door geopende vensters bladeren en krijgt u een miniatuurweergave te zien van elk venster in plaats van alleen een pictogram en een bestandsnaam. - Met Flip 3d kunt u via uw muiswiel door openstaande, gestapelde vensters bladeren en snel het venster vinden en selecteren waarmee u wilt werken.

.

 • Nieuwe zoek engine
  - Met Vista hoeft u niet meer te onthouden waar u een bestand opslaat. Met krachtige, geďntegreerde lokale zoekfuncties kunt u alles snel op uw pc vinden, zonder door de mappen te hoeven bladeren. In het nieuwe menu start typt u simpelweg een woord, een woordgroep, een eigenschap of een willekeurig deel van een bestandsnaam in het vak Zoekopdracht starten en u vindt onmiddellijk het gewenste bestand.
 • Spraakherkenning.
  - Alleen nog in het Engels.
 • Superfetch
  - Een nieuwe functie van Vista zorgt ervoor dat applicaties en bestanden veel sneller geladen dan op Windows XP-pc’s. Superfetch beoordeelt welke applicaties u het meest gebruikt en laadt deze applicaties als eerste in het geheugen, zodat uw systeem sneller reageert wanneer u voor het eerst opstart of overschakelt naar een ander gebruikersprofiel.
 • Windows ReadyBoost
  - Een nieuw concept voor het toevoegen van geheugen. Laat u externe flash- geheugenapparaten gebruiken om het systeemgeheugen uit te breiden en de prestatie te verbeteren zonder de open te maken. De pc heeft veel sneller toegang tot flash-geheugen dan tot gegevens op de harde schijf.
 • Windows ReadyDrive.
  - Stelt pc’s met Windows Vista in staat sneller op te starten, sneller weer te worden gebruikt, levensduur van de batterijen te verlengen en de betrouwbaarheid van de harddisks te verbeteren.
 • Netwerkcentrum.
  - In Windows Vista hebt u de controle over uw netwerkactiviteiten met het netwerkcentrum: de centrale locatie voor al uw netwerkbehoeften. Het netwerkcentrum informeert u over het netwerk waarmee uw pc is verbonden en controleert of de pc verbinding kan maken met het internet. Alle gegevens kunnen worden weergegeven in het netwerkoverzicht. Netwerkdetectie, delen, openbare mappen, printers delen, media delen, enz, elk onderdeel moet nu uit of aangezet worden, waardoor een veel betere beveiliging is ontstaan. Met de wizard Netwerk instellen kunt u bekabelde of draadloze netwerken door niet-geconfigureerde netwerkapparaten te identificeren en toe te voegen aan het netwerk.
 • Netwerkverkenner.
  - Wanneer een netwerk eenmaal is ingesteld kan met de Netwerkverkenner een overzicht worden verkregen van alle pc’s, apparaten en printers in het netwerk en is aanzienlijk sneller en betrouwbaarder dan Mijn netwerklocaties in Windows Xp.
 • Windows Mail.
  - Windows Mail(i.p.v. Outlook Express) bevat functies waarmee u de ongemakken en risico’s die gepaard gaan met emailen kunt verkleinen, terwijl u toch plezier beleeft aan de voordelen van het contact met anderen.
 • Windows Agenda.
  - Bevat een verzameling functies waarmee u uw persoonlijke planning kunt beheren.
 • Windows Fotogalerie.
  - Binnen Windows Fotogalerie kunt u foto’s en video’s organiseren, doorzoeken en bekijken, bewerken, afdrukken en delen. Kunt nu ook tekst bij de foto’s aanmaken.
 • Windows Movie Maker
  - Met de nieuwe Windows Vista-versie van Windows Movie Maker kunt u snel en eenvoudig al uw digitale thuisvideo’s importeren, bewerken en ordenen
 • Windows Media Center.
  - Windows Media Center in Windows Vista maakt het zoeken, afspelen en beheren van al uw digitale entertainment op uw pc of tv gemakkelijker dan het ooit was, met de muis, toetsenboard of afstandsbediening. Met opties als miniatuurweergave kunt u snel bepalen welke cd, foto, film of tv-programma u zoekt. En wanneer u bladert in Media Center kunt u gewoon doorgaan met waar u mee bezig was. Er kunnen maximaal 5 andere pc’s of tv’s met Media Center Extender worden aangesloten.
 • Games.
  - Dankzij verbeteringen is het in Windows Vista gemakkelijker geworden games te openen, spelen en te beheren. Ook kunnen oude Dos spelen, die in XP niet werken, gespeelt worden.

.

 • Installatie.
  - Voor de installatie is minimaal 20 gb ruimte nodig. Er wordt n.l. 1 image van af de DVD gemaakt. Daarna wordt er gekeken wat nodig is en wordt de rest weggegooid. - Men kan nog steeds Windows Klassiek gebruiken. De pc is dan stukken sneller - De voorkeursinstellingen moet men goed controleren en op eigen waarden zetten. Alles staat ingesteld op energiebesparing. Lastig als je een video aan het monteren bent en de harde schuif gaat uit. - Met Windows Vista Upgrade Advisor kun je kijken of je machine en de programma’s werken.

Al met al een krachtig besturingssysteem met zeer veel mogelijkheden voor nieuwe krachtige Pc’s. Iedereen, die een goed werkende XP-machine heeft kan hiermee rustig blijven werken. Bij aanschaf van een nieuwe Pc over 2 of 3 jaar, dan Vista . Na beantwoording van diverse vragen en een dankwoord aan de spreker werd deze zeer leerzame avond besloten.

.