Untitled
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop

logo wg Eemsmond

Midi op de PC
Avondbijeenkomst Eemsmond februari 2004

Wat is Midi eigenlijk precies?
Om hier een antwoord op te krijgen organiseerde de werkgroep Eemsmond van de afdeling Groningen een lezing over dit onderwerp op 12 februari jongstleden. Aan zo'n 25 toehoorders werd een interessant verhaal verteld door André Postema, leraar bij het Ivak in Delfzijl. MIDI staat voor Music Instrument Digital Interface en was oorspronkelijk bedoeld voor synthesizers om de geluiden te mengen. Het is de opvolger van USI (universal synthesizer interface), die alle geluiden op een willekeurige manier door elkaar mengde. Het was daarom moeilijk om stukken van een ander over te nemen.
In Amerika kwam toch de behoefte om alles wat te synchroniseren en op volgorde te zetten. Uit deze behoefte is midi ontstaan.
Midi heeft 128 geluidsnummers met 128 controllers. De muziek kon nu op een computer opgenomen worden, hiervoor werd de din-kabel omgedoopt tot midikabel. Bovendien was en is midi over het algemeen het maar een klein bestandje, zo'n 100 kb.
De atari was de eerste betaalbare computer waar midi mee opgenomen kon worden. Tot in de tachtiger jaren kon iedereen een instrument een eigen plaats geven zodat het moeilijk werd om muziek uit te wisselen. Eind jaren tachtig kreeg alles een vaste plek, dit werd general meeting genoemd. Bijv nummer 1 is een piano, nummer 16 een gitaar enz. Het werd nu dus mogelijk om alle midi files overal af te spelen en door zijn geringe grootte ook via internet te versturen.
Hoe kan er dan muziek gemaakt worden met midi?
Het is goed om te weten dat midi geen audio is, het blijft altijd een instrumentaal en blikkerig geluid houden. Op een keyboard dat is aangesloten op de computer speel je een aantal fragmenten en die laad je de computer in. Hier kun je dan een muziekstuk mee samenstellen. Via een keyboard heb je weinig invloed op de klank, maar met een synthesizer die met filters werkt en in de computer zit heb je wel veel invloed op de klank. En wanneer er een paar synthesizers in de computer zitten kun je tegenwoordig midi ook omzetten in audio.
Veel orkestbanden worden tegenwoordig in midi gemaakt en verlaten de pc in audio. Dit kan iedereen doen en het gebeurt ook veel want om audio op te nemen moet je hele goede geluidskaarten hebben. De midi kabels worden zo langzamerhand vervangen door usb kabels, dan gaat het allemaal wat sneller.
En nog een tip: wanneer je niet al te goed kunt spelen en je wilt het wel goed laten klinken dan langzaam opnemen en versneld afspelen. Klinkt gegarandeerd goed.