Untitled
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop

logo wg Eemsmond

terug naar pagina met overzicht verslagen

februari 2005
Avondbijeenkomst (Foto’s op cd en dvd zetten)

De tweede avondbijeenkomst van dit jaar werd gehouden op donderdag 10 februari.
Het onderwerp van deze avond was foto’s op cd en dvd zetten, welke programma’s zijn hier het beste voor te gebruiken en wat wil je er precies mee doen.
Voor een goed gevulde zaal - ongeveer 35 mensen - hield Jan v.d. Molen, lid van de werkgroep Eemsmond, een boeiend verhaal over de vele mogelijkheden.
Er werd begonnen met algemene informatie, zoals de verschillende manieren waarop de foto’s op cd gezet kunnen worden, n.l.:

  1. het (laten) maken van een traditionele foto-cd,
  2. op cd branden als gewone databestanden
  3. er een complete fotoshow van maken.

Het laten branden van een traditionele foto cd houdt in dat alles erop komt, er is een vaste indeling en je kunt er zelf niets aan doen. Het is naar verhouding ook vrij duur.
Voor het branden van foto’s als gewone data bestanden op een cd zijn er verschillende programma’s, zoals b.v. Nero, Easy cd creator en Winoncd.
Een eenvoudige fotoshow met een titel en een achtergrondmuziekje kan gemaakt worden met HP memories disc creator, dat (nog) gratis te downloaden is van een Tsjechische site van HP. Het is een Nederlandstalig programma.
Daarnaast is er Nero reloaded, hiermee kun je zowel fotoshows maken met titels, verschillende overgangen en achtergrondmuziek, als deze ook branden op vcd en svcd.
Er is wel verschil in kwaliteit, vcd is de slechtste dan volgt s-vcd en ten slotte dvd. Een handige tip was om de show eerst op een herschrijfbare cd te branden tot dat deze helemaal naar de zin is en dan pas op een gewone cd. Hierbij werd nog opgemerkt dat de goedkoopste “stand-alone” dvd spelers vaak de meeste soorten cd’s en dvd’s afspelen. (+,-, rw, enz.)
Als eerste twee programma’s waarmee je één of meerdere fotoshows kunt maken en op dvd branden, werden de programma’s Ulead Picture dvd Show en Memories on TV kort besproken en gedemonstreerd.
Deze programma’s zijn alleen verkrijgbaar via het internet en in het Engels, wat door veel mensen als een nadeel zal worden ervaren.
Ulead is vrij gemakkelijk om mee te werken, maar heeft beperkte instelmogelijkheden, terwijl Memories on TV wel meer instelmogelijkheden heeft, maar voor dvd weer een aparte plug-in nodig heeft, die ook weer extra betaald moet worden…

Na de pauze werd er iets dieper ingegaan op twee andere fotoshowprogramma’s, n.l. Arc Soft Showbizz dvd 2 en Magix foto’s op cd en dvd.
De spreker had pas dezelfde dag het Arc Soft programma ontdekt, en was daarbij gestuit op het merkwaardige feit, dat de Engelse versie bij de officiële site $ 100,-- kost, terwijl men via een Nederlandse site en ook bij de boekhandel voor € 25,-- een uitgebreid boek over dit programma (auteur: Addo Stuur) kan kopen met daarbij de volledige Nederlandstalige software…
Dit werd door één van de aanwezigen, die dit pakket reeds in bezit had, bevestigd. Met dit programma is veel in te stellen en er zitten ook veel effecten in voor overgangen en titels, alsmede effecten op de foto zelf. Dit is het enige programma waar ook de geluidssporen goed te bewerken zijn zonder hulp van een extern programma.

Last but zeker not least werd ingegaan op het Magix foto’s op cd en dvd programma. Dit is waarschijnlijk het meest bekend en biedt ook zeer veel mogelijkheden. Het heeft een prettige interface en in de time-line modus is veel in te stellen. Ook zit er een uitgebreid fotobewerkingsprogramma in het pakket en biedt het menu voor de dvd veel instelmogelijkheden. Jammer is wel, dat je het geluid alleen aan het begin en eind van een nummer kunt laten in- of uitfaden, zodat je eigenlijk een extern programma nodig hebt om muziek en spraak goed te mixen.

Jan besloot met de raad, om in ieder geval altijd eerst een kopie van de originele foto’s te maken voor je er op welke manier dan ook mee aan het werk gaat.
Ook werd geadviseerd om eerst een gratis trial versie te proberen alvorens een programma aan te schaffen.
Ter ondersteuning hiervan kon iedereen een lijst met downloadadressen meenemen.(zie hieronder) Al met al een geslaagde avond, die gezien de opkomst en de reacties, zeker in een behoefte voorzag!

Voor de volledigheid onderstaand een lijstje met adressen waar trialversies van de besproken programma’s kunnen worden gedownload (en de prijzen zoals die in februari golden):

1. HP memories disc Creator: (voll.versie gratis) Grootte 35 Mb, te dwnl. van:
http://www.hp.cz/periferie/digit/hpmemories.htm

2. Nero reloaded (nieuwste versie of updates) : (voll.v. winkel € 70 en dwnl. € 50)
Grootte 28 + 34 + 7,6=69,6 Mb, te dwnl. van:
http://www.nero.com

3.Ulead cd and dvd picture show: (voll.versie $ 49.99) Grootte 117 Mb, te dwnl. van:
http://www.ulead.com/dps/runme.htm

4. Memories on TV: (Voll.v. $ 49,95) Grootte 6,63 Mb, te dwnl. van:
http://www.picturetotv.com/

5. Arc Soft Showbiz dvd 2: (voll.v. $ 99,99) Grootte 170 Mb, te dwnl. van:
http://www.topshareware.com/Arcsoft-Showbiz-DVD

Meer info over (Ned.) boek Addo Stuur incl.(Ned.)softw.( € 24,95):
http://www.visualsteps.nl/

6. Magix Foto’s op Cd en Dvd 3.0: (voll.v. € 29,99) Grootte 45 Mb, te dwnl. van:
http://site.magix.net/index.php?1264 Druk vervolgens op de knop demo (reg. voor dwnl. trial-versie is gratis)

Seniorenmiddag (Eerste deel Word-workshops)

Op dinsdagmiddag 15 februari j.l. vond de tweede seniorenmiddag van dit jaar van de werkgroep Eemsmond plaats.
Het onderwerp was dit keer het tekstverwerkingsprogramma Microsoft Word.
Hoewel er ook nog vele alternatieve (waaronder ook gratis) programma’s zijn om tekst meer te verwerken, hebben we voor Word gekozen, omdat we het sterke vermoeden hebben dat de meeste regelmatige bezoekers van onze seniorenmiddagen toch met dit programma werken (wat overigens niet wil zeggen dat we nooit aandacht aan andere tekstverwerkers zullen gaan besteden).
De middag zou zoals al was aangekondigd, bestaan uit het demonstreren en toelichten een aantal handelingen in Word, waarna de aanwezigen aansluitend zelf in groepjes konden oefenen op een vijftal systemen.
De demonstratie en toelichting werden verzorgd door werkgroepcoördinator Theije Veenhuis, met assistentie van de coördinator en voormalig coördinator van de seniorenmiddagen, Ruud Harbers en Henk Schoonbeek.


Er werd druk geoefend.

Theije begon met het in grote lijnen bespreken van de interface van Word, waarbij hij een aantal items uit de menu-, werk- en statusbalk kort besprak. Vervolgens werd een eenvoudige uitnodiging voor een 25-jarig huwelijksfeest gemaakt.
Hierbij kwamen allerlei onderdelen, zoals het instellen van tabs, het centreren en opmaken van de tekst en het invoegen van plaatjes aan de orde.
Dit werd steeds eerst voorgedaan, waarna de aanwezigen onder begeleiding van een werkgroeplid zelf e.e.a. konden oefenen.
Dit leverde in zoverre nog wel eens een probleempje op, dat, doordat niet op alle systemen exact dezelfde versie van Word stond, er soms een lettertype of plaatje niet kon worden gevonden, maar dit mocht de pret niet drukken.


Theije bezig terwijl Henk kijkt of het goed gaat.

Toen de uitnodiging uiteindelijk klaar was werd deze gekopiëerd en geplakt op 3 nieuwe pagina’s en vervolgens werd voorgedaan hoe je deze vier pagina’s op één vel A4 kunt afdrukken door gebruik te maken van de instelling “4 pagina’s per vel”.
Dit ontlokte een paar aanwezigen de uitspraak: “Dat had ik eerder moeten weten!”…


Soms valt er ook wel wat te lachen.

Na de pauze kwam het gebruik van Word-Art nog aan bod.
Ten slotte werd door Ruud Harbers gedemonstreerd hoe je via Word een envelop kunt adresseren en afdrukken.
Hij liet zien aan welke instellingen je moet denken, zoals b.v. het envelop-formaat en er werd vervolgens een envelop geprint.
Dit laatste ging letterlijk in eerste instantie niet geheel vlekkeloos, maar dit was meer te wijten aan de printer…

Gezien het feit dat er druk notities werden gemaakt en er diverse vragen werden gesteld, is dit kennelijk een onderwerp dat de mensen aanspreekt, wat ook moge blijken uit het feit, dat er maar liefst 25 mensen op deze middag waren afgekomen.


Maar er wordt ook serieus gewerkt.

We zien dan ook de volgende bijeenkomst van 15 maart a.s., waarop een vervolg op het werken met Word wordt gegeven, en de onderwerpen “een boekje maken en afdrukken”, “afdrukken op verschillende etiketten” aan de orde komen en verder algemene tips en trucs in Word zullen worden gegeven, met vertrouwen tegemoet.