Untitled
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop

logo wg Eemsmond

terug naar pagina met overzicht verslagen

januari 2005
Avondbijeenkomst (Muziek maken m.b.v. de p.c.)

Over dit onderwerp heeft de werkgroep Eemsmond al vaker een lezing georganiseerd maar dat liep vaak uit op een vrij technisch praatje. De spreker die voor deze avond uitgenodigd was, de heer Julius Ament, beloofde de creatieve kant van muziek op de computer te verhalen. En hierin is hij uitstekend geslaagd.
Voor een gezelschap van 28 mensen hield hij een boeiend verhaal, hij begon met wat er zoal nodig is om tot een beetje een goed resultaat te komen.
Allereerst een goede geluidskaart, (een middenklasser voldoet prima) tegenwoordig zit er vaak een geluidschip op het moederbord, maar deze kan problemen geven bij het aansluiten van een keyboard.
Dan de keyboard aansluiting op de computer, dit kan zonder geluid omdat dit uit de computer komt. Het kan met een midi aansluiting of een dinplug zijn. Wanneer er na aansluiting op een toets van het keyboard gedrukt wordt, dan gaat er een signaal door de kabel naar de pc en deze geeft dan een geluid.

Om muziek te maken en er zelf bij spelen is het programma ‘’cubase’’ een goede keuze, hiermee kun je componeren en arrangeren.
Het programma lijkt een beetje op een bandrecorder met veel sporen, je kunt alles samenvoegen. Wat je opgenomen hebt kun je later ook nog weer corrigeren, het enige wat je wel moet kunnen is keyboard spelen.
Bij een midi aansluiting is het zo dat ieder kanaal een eigen vast geluid heeft, zo is kanaal 10 altijd de drum, kanaal 1 altijd piano, bas 133, alles is gestandaardiseerd en staat op lijsten.
Bij het programma zit ook een gereedschapsset waarmee je eventuele fouten kunt corrigeren, of alles in een strak ritme zetten, verslepen wanneer je het nog niet mooi vind, dingen invoegen of kopiëren. Te veel om op te noemen.
Cubase is wel een duur programma, het is ooit ontwikkeld voor een atari computer, maar op een gegeven moment werd er een pc versie gemaakt en werd het programma ook steeds goedkoper.
Twee jaar geleden is er een geheel nieuwe versie verschenen, die kostte ook maar liefst 2000 euro, maar er zijn gelukkig al weer goedkopere versies, variërend van 150 tot 800 euro.
Het programma kan verschillende stijlen spelen, zoals jazz, medium, rock, enz. Om te demonstreren hoe het klonk als jezelf meespeelde gaf Julius een kleine demonstratie en het klonk in één woord prachtig.
Cubase kan echt ontzettend veel, om maar eens een paar dingen te noemen: het kan a en b varianten spelen van een muziekstuk en ook kan het zelf complete liedjes maken en spelen, muziek mixen enz
Er zijn wel goedkopere muziekprogramma’s in de handel, b.v. magix, maar die zijn gelijk een stuk minder gebruiksvriendelijk. Oude versies kun je nog wel eens goedkoop op de kop tikken of een goede geluidskaart kopen, daar krijg je vaak nog wel Cubase bij cadeau.

Na de pauze was er een demonstratie voor degenen die helemaal geen inzicht hebben in de muziek.
Een programma dat hier heel geschikt voor is, is “band in a box”.
Dit doet alles volledig automatisch, het programma is als demo te downloaden van internet, maar dat is dan wel een drie maanden versie.
Het principe is als volgt: het keyboard kan geheel automatisch spelen maar ga je zelf meespelen dan houdt het programma daar rekening mee.
Bij dit programma zit een boek waarin de akkoorden staan en deze staan ook in letters. Je kunt dan de muziek gewoon in typen.
De computer gaat dit dan zelfstandig spelen onder jazz begeleiding, bij herhaling speelt hij steeds een andere variatie.
Dit kan omdat er een hele grote database in het programma zit waaruit de pc allemaal kleine stukjes haalt en die samenvoegt tot een muziekstuk. Een volgende keer pakt hij weer andere stukjes en dat gaat zo maar door. Erg mooi om naar te luisteren.

Al met al was het een lezing die zeer de moeite waard was en op een erg onderhoudende wijze gegeven werd.


Seniorenmiddag (Instellen e-mail account en werken met zoekmachines)

Op dinsdag 18 januari j.l. werd de eerste seniorenmiddag van de werkgroep Eemsmond in het nieuwe jaar gehouden.
Het onderwerp van deze bijeenkomst was tweeledig, n.l. enerzijds het instellen van een (nieuw) e-mail account en anderzijds het werken met zoekmachines.
Deze onderwerpen lijken misschien op het eerste gezicht heel eenvoudig, maar voor veel mensen levert het toch nog wel eens problemen op, gezien het feit dat we er nog regelmatig vragen over krijgen.
Spreker was werkgroepcoördinator Theije Veenhuis.
Deze begon met te vertellen welke gegevens dat je zoal nodig hebt om een e-mail account in te kunnen stellen, zoals gebruikersnaam en wachtwoord, de servernamen voor pop3 en smtp en natuurlijk het e-mail adres.
Als voorbeeld nam hij het account van de werkgroep en vervolgens liet hij stap voor stap zien hoe men een nieuw account kan instellen.
Gaandeweg dit verhaal kwamen diverse vragen en opmerkingen uit de zaal, zodat er een goede wisselwerking ontstond tussen spreker en toehoorders. Zo kwamen ook het maken van meerdere accounts in Outlook Express aan bod, evenals het gebruik van het adresboek en het maken van groepen daarin.
Theije liet vervolgens zien hoe je de accountgegevens veilig kunt stellen door deze te exporteren en het liefst op een ander medium (b.v. floppy, cd of geheugenstick) op te slaan.
Hij demonstreerde ook hoe e.e.a. door middel van importeren weer teruggehaald kan worden. Op dezelfde manier werd voorgedaan hoe je het adresboek veilig kunt stellen en weer terugzetten. Daarna was iedereen eigenlijk wel aan een pauze (en een kop koffie!) toe.

Na de pauze ging de spreker verder met het laten zien hoe men ook op andere plaatsen dan alleen thuis achter de eigen p.c. (b.v. tijdens vakantie in het buitenland) toch de mail kan lezen via webmail. Belangrijk is dan wel dat men gebruikersnaam en wachtwoord paraat heeft…
Vervolgens werd nader ingegaan op enkele zoekmachines, waarvan Google de bekendste is.
Hier werd ook gewezen op de mogelijkheid om de Google-toolbar te installeren, waardoor men ook grotendeels van vervelende pop-up vensters is verlost.
Ook kwam startpagina.nl aan bod, evenals Yahoo en Ilse.
Ten slotte werden nog enkele tips gegeven, zoals manieren van zoeken met + of and en or en het tussen aanhalingstekens zetten van een zoekterm.
Er werd ook nog een handige tip gegeven over hoe je heel gemakkelijk een snelkoppeling naar een veel gebruikte internetpagina op het bureaublad kunt plaatsen.
Samenvattend, weer een geslaagde middag, waar veel aanwezigen wat van opgestoken zullen hebben.