Untitled
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop









logo wg Eemsmond

Lezing Videobewerking (Codecs). Eemsmond maart 2004)


Hoewel in de aankondiging stond dat de avond over codecs in het algemeen zou gaan bleek dat de spreker zich vooral gespecialiseerd had in video codecs. Desalniettemin was het een leerzame avond.
Sinds de komst van de pc is het zelf samenstellen van een mooie film uit alle genomen opnames een peulenschilletje vergeleken met vroeger.
De heer Arnie Berkers hield hierover voor ongeveer 30 belangstellenden een boeiende lezing. Het ging niet zozeer over het monteren zelf maar over de achtergronden.
Vroeger moest alles op volgorde opgenomen worden en verwerkt worden, ook op de pc. Tegenwoordig is er NLE, dat staat voor non lineair editing. Het voordeel hiervan is dat je alles door elkaar kunt gooien met bewerken. Het filmen wordt veel vrijer en het monteren ook. Bovendien is het niet erg wanneer er wat fout gaat omdat er niet met het origineel gewerkt wordt maar met een kopie. Ook is het gemakkelijk om meerdere films over hetzelfde onderwerp te maken, want een insider wil het altijd uitgebreider zien dan een outsider.
Voor degenen die niet erg goed zijn in bewerken (hoewel alles te leren valt) of er geen aardigheid aan hebben heeft Sony een programma dat alles automatisch doet, beelden laden, tekst en muziekje erbij en er rolt een leuk filmpje uit de pc.
Een ander voordeel is, dat wanneer je van tevoren weet dat je het gaat bewerken, je ook royaler kunt gaan filmen en meer origineel geluid opnemen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om van video naar computer te gaan. Het eenvoudigste is van digitaal naar digitaal, of te wel van bit naar bitcopy. Dit is uitgevonden door Apple en heet firewire, Sony noemt het iLink, officieel heet het IEEE1394. Voor deze toepassing heb je veel harde schijf ruimte nodig. De aansluiting hiervoor heet de firewirepoort bij een pc en PCMCIA kaart bij een laptop. Er zijn heel veel soorten software om de beelden binnen te halen.
Er kan ook van analoog binnen gehaald worden, hiervoor is een capture kaart nodig die beeldlijnen omzet in bitjes. Pinnacle doet dit met behulp van 2 chips, die zetten analoog om naar digitaal en comprimeren het tegelijk. Een andere manier van binnenhalen is om de beelden direct te gaan comprimeren in MPEG1 en 2 bestanden, maar deze zijn erg lastig te bewerken. MPEG werkt n.l. met referentiebeelden, hier worden alle andere beelden op gebaseerd. Meestal kan een gewone machine dit niet trekken.
Na het overzetten volgt het bewerken, snijden, overgangen maken, titels, muziek enz. Hiervoor zijn genoeg gebruikersprogramma’s in de handel tussen de 50 en 100 euro, zoals Pinnacle studio 8/9, Magix Video de luxe 2004, enz. Er is zelfs al een programma dat breedbeeld kan maken met geluid in dolby.
Wat ga je er nu mee doen?
Na het bewerken wordt de film meestal op een schijfje opgeslagen, tegenwoordig is dit vaak een dvd, dit is gemakkelijker dan cd. Het exporteren van de bestanden gaat ongeveer op dezelfde manier als importeren. Als het op een schijfje staat is het altijd in mpeg formaat. Het bestand mpeg1 zit op alle computers maar heeft een lage resolutie, mpeg2 heeft een hoge.
Het kan ook op een videocd (vcd) gezet worden, dit is een stabiele standaard die op elke pc afgespeeld kan worden maar die een mindere beeldkwaliteit heeft dan een dvd doordat het een lagere resolutie heeft. Een soort “tussenoplossing” is svcd. (super video cd)
Wat voor pc is er voor dit alles eigenlijk nodig?
Het maakt weinig uit of het een pentium of een amd processor is, maar deze minimaal wel sneller zijn dan 300Mhz. De vga kaart is niet van belang en de harde schijf moet groot zijn. Dan het operatingsysteem: met linux had de spreker geen ervaring, windows 95 en 98 hebben geen firewire, bij 98SE is de firewire kritisch, windows 2000 en XP werken prima.
Verder is het natuurlijk ook nog mogelijk om films/video’s te downloaden van internet. Hiervoor zijn verschillende programma’s in de handel. Je hebt te maken met downloads, conversie, audiocodes. Hiervoor zijn decoders nodig zoals G-spot wat de beste is en Fddshow, die herkent bijna alles. Er is een kit die alles zelf doet, n.l. de Roxio easy cd creator, maar het duurt dan wel een hele nacht voor de film klaar is.
Verder gaf Arnie nog een aantal adressen voor video informatie:
De nieuwsgroep: nl.hobby.video
En de websites:
http://jojo.nb.nu
http://svcdnewbie.nl