Untitled
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop

logo wg Eemsmond

Het maken van een homepage met Frontpage

Op de elfde van de elfde had de werkgroep Eemsmond een bijeenkomst georganiseerd met als onderwerp: het maken van een homepage voor hobbyisten.
Ruud Meijer, werkgroeplid, had de taak op zich genomen om aan ongeveer 20 toehoorders uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat.
Een van de belangrijkste doelen van een homepage is dat zo veel mogelijk mensen het bekijken, je wilt immers iets van jezelf of van je hobby laten zien aan andere mensen of mede geďnteresseerden.
Het moet dus op internet gezet worden.
Hiervoor zijn uiteraard veel programma's, één van de simpelste is front page, deze werd standaard meegeleverd met office tot het jaar 2000, daarna moest ervoor betaald worden.
Daarnaast is er o.a. het programma Dream Weaver, wat heel erg uitgebreid is, waarin ook met het java script gewerkt kan worden. Veel mensen lopen hiermee vast, Ruud zelf ook, hij gebruikt altijd frontpage.

Bij frontpage bestaat een pagina uit verschillende htm frames, die je allemaal onafhankelijk van elkaar kunt invullen. De eerste pagina van je homepage, de z.g. index html, is heel erg belangrijk. Hierop moet een metanaam staan, bijvoorbeeld: vissen, Delfzijl. De zoekmachines op internet “kijken” als het ware naar de metanaam wanneer er een zoekopdracht wordt geplaatst.
De zoekmachines speuren het internet elke dag af naar deze metanamen. Als je er iets op hebt staan dat door een zoekmachine goed herkend wordt, wordt jouw pagina ook vaak bezocht, hoewel het voor een particulier wel moeilijk is om bovenaan te komen staan.
In de frames staan ook allerlei aanwijzingen wat je moet en kan doen om de pagina te vullen.
Tegenwoordig kan er zo een tekst worden ingetypt die automatisch omgezet wordt in html.
Voor de echte doe het zelver kan er ook wel in html gewerkt worden in frontpage, maar dan moet je alle codes wel goed kennen. Het is eigenlijk wel handig om alvast een pagina op internet te zetten met de mededeling erop dat je bezig bent een homepage te maken of uit te breiden.

Wanneer je foto's op je pagina zet maak deze dan niet al te groot, want nog niet iedereen heeft kabel of adsl, het opbouwen van een pagina duurt dan zo lang dat er mensen afhaken. Plaatjes plaatsen is ook heel eenvoudig, ze kunnen er zo heen gesleept worden. Ook is het mogelijk om er z.g. “feed back “ formulieren op te zetten, achter het frame en de teksten die erop staan zitten heel veel formules die dit mogelijk maken. In front page zit ook een navigatiefunctie die heel mooi laat zien hoe de opbouw van de pagina is.

De pagina is gereed is en kan op internet gezet te worden, hier zijn ook weer programma's voor o.a. WS-FTP ( ftp staat voor file transfer protocol).
Al met al was het een interessante lezing waar de liefhebber wel wat van heeft opgestoken.