Untitled
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop

logo wg Eemsmond

MP3
Seniorenmiddag november 2004 Eemsmond

Op de seniorenmiddag, die op dinsdagmiddag 16 november j.l. werd gehouden, stond het onderwerp MP3 centraal, en dan met name het overzetten van een (eigen) cd naar MP3.
Tegenwoordig zijn er immers tal van toepassingen (autoradio, draagbare MP3 spelers, stand-alone dvd spelers, enz.), waarbij het handig is om uw muziek in MP3-formaat te hebben. De presentatie was dit keer in handen van ons werkgroeplid Hemme Abbas, die het eigenlijk over “muziek in de ruimste zin des woords wilde hebben”.

Hij begon met een korte inleiding over wat MP3 is en wat je er mee kunt doen. Zo werd kort ingegaan op het downloaden, de programma's waarmee u (o.a.) naar MP3 op uw p.c. kunt luisteren en het fenomeen Internet Radio.
Uiteraard is het zo, dat de kwaliteit samenhangt met de mate van compressie, maar bij een bitrate van 128 is door de meeste mensen vrijwel geen verschil te horen met het origineel.
Hemme liet zien dat de “verkleiningsfactor” op deze wijze globaal ongeveer 10 procent is, dus een wav(=cd-bestand) van 35 MB wordt in MP3 ongeveer 3,5 MB, zodat, uitgaande van een gemiddelde grootte van ruim 3 MB, er dus ruim 200 nummers op één cd passen!

Uiteraard is dit bij branden op een dvd nog vele malen groter, u kunt dan bij wijze van spreken een maand lang onafgebroken naar één dvd luisteren zonder ook maar één keer dezelfde muziek te horen. (mits u genoeg MP3 bestanden hebt, natuurlijk…) De spreker legde nog uit, hoe u via Windows Media Player naar internet-radiostations kunt luisteren. (helaas ontbrak een demonstratie hiervan).

Vervolgens werd met behulp van het gratis te downloaden programma Cdex 1.51 gedemonstreerd hoe u een cd op eenvoudige wijze omzet van wav naar MP3 formaat.
Ook liet Hemme zien, hoe u de titel kunt invoeren. Eén van de aanwezigen merkte op, dat dit ook supersnel via CDDB kan, en demonstreerde dit in de pauze. Theije Veenhuis, die samen met Hemme de presentatie had gemaakt, demonstreerde vervolgens waar en hoe het programma kon worden gedownload en vervolgens geïnstalleerd.
Ook liet hij zien hoe de (apart te downloaden) Nederlandse taalmodule wordt geïnstalleerd.

Na de pauze liet de presentator “als extra” met behulp van het programma Magix Music Cleaning Lab de Luxe zien, hoe men eenvoudig van een externe bron (draaitafel, cassettedeck) de muziek op de p.c. kan binnenhalen en vervolgens bewerken.
Hierbij kan - al dan niet automatisch - de kwaliteit worden verbeterd door het wegwerken c.q. onderdrukken van tikken en ruis, een fenomeen dat -zeker bij “grijsgedraaide platen”- nog al eens voorkomt…

Ten slotte werd nog een zijsprong gemaakt naar het programma Cool Edit Pro, waarmee de muziekbestanden ook uitgebreid kunnen worden bewerkt. Nodig is dit programma echter niet beslist, omdat in music cleaning lab eigenlijk heel veel dezelfde functies zitten.