Untitled
logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop

logo wg Eemsmond

BIOS instellen. Eemsmond september 2004

Op donderdag 9 september 2004 werd de eerste lezing na de zomerstop van de werkgroep Eemsmond weer gehouden.
Doordat de oorspronkelijk voor deze lezing uitgenodigde spreker had afgezegd, leek de geplande lezing over het BIOS in eerste instantie niet te kunnen doorgaan. Gelukkig was het nieuwste werkgroeplid, Ruud Harbers, bereid om hier alsnog een verhaal over te houden.

Ruim 30 mensen wilden wel wat (meer) weten over dit onderwerp. BIOS staat voor Basic Input Output System. Het is er in verschillende merken en soorten en zorgt samen met het besturingssysteem voor de werking van een pc. In het BIOS zit onder andere een POST (Power On Self Test) functie, deze controleert de basisfuncties. Bij het opstarten van de pc is het BIOS verantwoordelijk voor het veiligstellen van de compatibiliteit van de hardware. Ook worden verschillende componenten gecontroleerd op hun werking.
In principe zijn er twee mogelijkheden om het BIOS te benaderen: het kan via een set-up programma dat in het BIOS zelf zit, of er kan vanaf een floppy/cd in het BIOS gekomen worden (o.a. bij Compaq). Erg belangrijk is dat altijd de instellingen voor het veranderen genoteerd worden, ofwel door middel van een screendump, ofwel door het opschrijven van de instellingen. Daarna kunnen verschillende instellingen veranderd worden. Afhankelijk van de leeftijd van het systeem en dus het BIOS, kan er meer of minder veranderd worden. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer het BIOS, hoe minder mogelijkheden om zelf zaken aan te passen.
Zaken die veranderd kunnen worden in het BIOS zijn bijvoorbeeld de datum en tijd, instellingen van de harde schijf, de volgorde van opstartmedia (floppy, harde schijf, cd-rom), enz. Ook kunnen instellingen met betrekking tot energiebeheer ingesteld worden (bijvoorbeeld het uitschakelen van de monitor na 30 minuten niet gebruiken). Deze instellingen kunnen echter ook in Windows zelf veranderd worden.
Mocht er iets mis gaan tijdens het wijzigen van de instellingen, het is altijd mogelijk om de standaardinstellingen terug te zetten. Dit kan door middel van de zogenaamde Load Fail Safe Optimize Defaults.

Na de presentatie over de theoretische kant van het BIOS werd een door de spreker een demonstratie gegeven. Er werd naar het BIOS van de pc gekeken die gebruikt werd voor de lezing. Hierdoor werd een en ander verduidelijkt. Al met al was het een interessante lezing, waarbij wel werd gewaarschuwd voor de risico’s van het zelf veranderen van de instellingen, en met name voor de risico’s van het “overklokken” van de processor, wat door de presentator eigenlijk werd afgeraden.