logo loeks en bartje afdelingslogo groningen
sitemap
home knop
Werkgroep Linux

In het najaar 2008 gaan we kijken hoe we onze computer thuis kunnen bedienen vanuit de Schulp. Daaraan gerelateerd is de mogelijkheid om de computer van familie, vrienden en kennissen te bedienen vanuit je eigen huis; handig als je systeembeheerder bent voor de hele familie.

24 september: openssh en portforwarding op een breedband verbinding Openssh zorgt voor een beveiligde netwerkverbinding vanuit de Schulp naar elke andere lokatie op het Internet. Je moet dan wel thuis een computer hebben die 'altijd' aan staat en je moet portforwarding ingeschakeld hebben. Als je mee wilt doen, zorg er dan voor dat je de openssh-server en de openssh-client op je PC geinstalleerd hebt.

22 oktober: VNC (Virtual Network Computing) VNC zorgt ervoor dat je grafisch applicaties kunt draaien op je PC thuis, terwijl de uitvoer op je laptop in de Schulp gepresenteerd wordt. Als je mee wilt doen, zorg er dan voor dat je een vnc4server en xvnc4viewer geinstalleerd hebt. Optimaal is het natuurlijk als je vooraf thuis portforwarding hebt aangezet, zodat je echt vanaf de Schulp je machine thuis kunt overnemen.

26 november: Terminal Server en Terminal Server client onder Linux We gaan eens kijken wat we in een Linux omgeving kunnen doen met het Remote Desktop Protocol wat Microsoft gebruikt voor beheer op afstand.

Let erop dat dit activiteiten zijn van een _Linux_ werkgroep. Als je met een Microsoft Windows achtergrond komt, zal het moeite kosten om te begrijpen wat er gebeurt.
Structuur van de activiteiten van de Linuxwerkgroep

Het lijkt me nuttig om weer iets meer structuur aan te brengen in de actviteiten van de Linux werkgroep. De structuur die ik nu ga benoemen die was er feitelijk al, maar werd niet door iedereen als zodanig herkend. En dat leidt tot teleurstellingen.

de 4e woensdag van de maand in Assen: avond voor de mensen die al wat langer met Linux bezig zijn en een of ander punt uitgediept willen hebben, zoals bijvoorbeeld het netwerk filesystemen of de Linux manual pagina's.

de 3e dinsdag van de maand in Groningen: avond voor gevorderden. Deze avond is een puzzelavond, waar gevorderden elkaar verder helpen met hun probleem. De problemen die hier besproken worden, moeten ook voor de guru's uitdagend zijn.

de 2e maandag van de maand in Groningen: deze avond is een onderdeel van de maandelijkse bijeenkomst van de werkgroep Groningen. Hier kan iedereen binnenlopen, wat tot gevolg heeft dat er vooral veel aandacht zal zijn voor beginners en zij die het willen worden.

Iedereen mag uiteraard op elke avond komen. Wees er echter op bedacht dat het te makkelijk of juist te moeilijk kan zijn.

6 december 2006
Johan Swenker
coordinator Linux werkgroep

Voor informatie over de Linux werkgroep en de verzendlijst van de werkgroep kun je de coordinator, Johan Swenker, aanspreken. Zijn e-mail adres is J.B.Swenker apestaartje HCCNet punt NL.

 

Voor een verslag van de Ubuntu avond van 22 november 2007 klikt u hier!

Voor de Workshop Knoppix installeren, klik hier